bureauhanze

Op de Hokseberg versterken natuurontwikkeling, belevingswaarde en wooncomfort elkaar. Voor Prins Bouw is aardgasvrij en klimaatadaptief bouwen hierbij de standaard, waardoor er een uniek concept ontstaat van deze omvang in de directe omgeving. Op deze pagina lees je meer informatie over onze uitgangspunten en ontwerpprincipes van de woningen.

bureauhanze

Materiaalgebruik

Het basisprincipe is het reduceren van materiaal en daarmee grondstoffen. De Trias Energetica is een energie efficiëntieplan die bestaat uit drie stappen om duurzaam te bouwen. Dit principe kan worden uitgebreid naar het gebruik van grondstoffen. De drie stappen zijn als volgt: bespaar, gebruik duurzaam en minimaliseer het gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen. In dit geval is het toegepast op het gebruik van grondstoffen. Het verminderen van de bouwmaterialen die gebruikt worden, resulteert in minder impact op het milieu. een voorbeeld van dit principe is het gebruik van Poroton bouwstenen, poreuze bouwblokken die sterk genoeg zijn om als dragende wand te fungeren en door de stilstaande lucht ook isoleren. Hierdoor kan men met één materiaal de buitenwanden opbouwen, waardoor het gebruik van verschillende materialen zoals plastics en isolatiemateriaal dat moeilijk te hergebruiken is, wordt verminderd. de afwerking wordt gedaan met stucwerk of steenstrips. stucwerk en steenstrips zijn een fractie van het gewicht van een traditionele baksteen voor het buitenspouwblad. dit resulteert in minder grondstoffen, minder energie en minder vervoersbewegingen. Voor de dakbedekking wordt het maaiveld hergebruikt om de biodiversiteit op de locatie te behouden. Hierdoor is het mogelijk om te besparen op het gebruik en de aanvoer van dakbedekking

Voor de afwerking van de woningen is het primaire uitgangspunt het gebruik van natuurlijke materialen als hout of steen in aardse tinten. Secundair gaan we uit van begroeide gevels en/of daken en stucwerk. We kiezen hierbij voor een landschappelijk, open karakter.

bureauhanze

Ecologie

In de bebouwing wordt minimaal een gevel bestempeld als ecologische gevel, waaraan we minimaal een ecologisch element toevoegen;

  • Nestkasten (vogels en vleermuis)
  • Insectenverblijven
  • Groene gevel?? Overgenomen uit BKP
  • Bruin- of groendaksysteem
bureauhanze

Zongericht ontwerpen

Bij het ontwerp van de Hokseberg is er niet alleen ingezet op kwalitatief wonen, maar is er ook bewust gekozen voor het ontwikkelen van een ecologische wijk. Onder klimaatadaptief bouwen verstaan we in eerste instantie minimaliseren van de energetische footprint van het gebouw door de gebouwvorm en oriëntatie te gebruiken. Waar klimaatadaptief bouwen een sterke stedenbouwkundige vormgever kan zijn, is er bij de Hokseberg juist voor gekozen om in éérste instantie een prettige woonomgeving te ontwerpen om vervolgens de gebouwen zo vorm te geven dat ze zich klimaattechnisch inbedden in hun locatie. Zo is er een organische structuur ontstaan met vrije bouwvolumes in het groen in divers georiënteerde richtingen. De bouwvolumes zelf kennen een eigen beeldkwaliteit en ‘klimaatkaders’ op basis van de zonoriëntatie. Hierbij wordt er aan de zonzijde ingezet op het weren van warmte in periodes van grootte hittestress, denk hierbij aan het gebruik van lichte tinten gevelafwerking en passieve zonwering. De overige gevels (niet zonbelast) worden juist voorzien van middelen om de warmte vast te houden en bieden ruimte aan ecologie.

bureauhanze

Water

Voornamelijk een overloop naar de openbare voorzieningen, afhankelijk van de exacte uitkomsten na overleg met het waterschap. Groene daken dienen grotendeels als waterberging. Restant wordt op eigen terrein geïnfiltreerd

bureauhanze

Projectmatig groene erfafscheidingen

We kiezen voor lage, groenblijvende hagen tussen het openbaar groen en de percelen. Waar behoefte is aan meer privacy, kiezen we voor hogere hagen. Aan de tuinzijde die grenst aan het erf plaatsen we lage hagen, zo ontstaat er een milde grens tussen openbaar en privé terrein.

Voorbeelden van hagen die mogelijk zijn vind je in het beeldkwaliteitsplan. Het uitgangspunt hiervoor is dat de hagen inheems zijn. Denk hierbij aan bossages in de vorm van groenblijvende heesters en erfafscheidingen in de vorm van groenblijvende hagen zoals de liguster, laurier of hedera. Percelen die grenzen aan wadi’s kunnen worden afgescheiden door grassen, wildbloemen en rietkraag. Samen met het inrichtingsplan voor de openbare ruimte ontwerpen we de erfafscheidingen en brengen we die projectmatig aan. Per fase en woontype wordt bij verkoop duidelijk welke percelen projectmatig een groene erfafscheiding krijgen.