bureauhanze

Wij willen de impact van dit bouwproject zoveel mogelijk beperken, of zelfs compenseren. Daarom is de Hokseberg op een klimaatadaptieve wijze ontworpen. Hierin versterken natuurontwikkeling, belevingswaarde en wooncomfort elkaar. De wijk is ruim opgezet, waarbij de bestaande historische houtwallen leidend zijn om de biodiversiteit te behouden.

bureauhanze

Historisch groen

De Hokseberg bestaat uit vier natuurlijke ‘kamers’ gevormd door de historische houtwallen. Deze houtwallen worden in het nieuwe plan behouden en waar nodig versterkt met inheemse struiken en bomen zoals de eik, hazelaar en krentenstruik. De vier kamers vormen een prachtig uitgangspunt voor de stedenbouwkundige opzet. Het struikgewas zal regelmatig worden gesnoeid, zodat je een duidelijk beeld houdt van de houtwal met hoger uitstekende bomen.

Door de bestaande groenstructuren uit te breiden en leidend te laten zijn bij de planvorming, behouden we de biodiversiteit en het oorspronkelijke karakter van het landschap. We houden uiteraard ook rekening met de fauna in en om het plangebied.

bureauhanze

Nieuw groen

Tekst moet nog worden aangeleverd

Water
Water 2

Water

We houden rekening met het veranderende klimaat en de wisselende, intensieve regenval die daarbij hoort. Daarom nemen we verschillende wadi’s op in het landschappelijk ontwerp. De wadi’s krijgen twee functies: ze zorgen voor waterberging en speelnatuur voor kinderen in de wijk. Vanwege de lage grondwaterstand in het gebied is dit een praktische dubbelfunctie.

Naast deze wadi’s passen we onder de hoofdwegen en de parkeergelegenheid deels aquaflow toe. Dit is een natuurlijk infiltratiesysteem en een duurzaam alternatief op de kunststof infiltratiekratten. Door de relatief lage grondwaterstand leent de locatie zich heel goed voor dit systeem. Een bijkomend voordeel is dat het water verdeeld kan worden over het totale gebied. Daar waar geen plek is voor wadi’s is, kan aquaflow worden toegepast. Zo vangen we overal in de wijk regenwater op dat langzaam wordt afgeven aan de bodem. Een duurzame oplossing!

Verharding en halfverharding

De rondweg door het plan is de verbindende factor tussen de vier kamers van de Hokseberg. Deze weg wordt uitgevoerd in gebakken steen. De secundaire wegen worden zoveel mogelijk uitgevoerd in karresporen van verschillende (deels) open klinkers. Dit doen we om verharding in de wijk te minimaliseren, wat weer ten positieve bijdraagt aan de waterhuishouding van de wijk.

Om beweging en sociale interactie met de buurt te stimuleren, bevinden zich door het hele gebied een flink aantal wandelpaden. De wandelpaden in het gebied verdelen we onder in twee soorten:
De primaire paden die langs de rondweg lopen. Deze worden uitgevoerd in dichte bestrating volgens het programma van eisen van de gemeente Elburg.
Secundaire paden worden vormgegeven als Gravier d’Or. Deze lichtgele paden kronkelen als natuurlijk gevormde paden door het gebied. De paden verdichten natuurlijk tot een verhard pad, zonder de waterdoorlatende eigenschappen te verliezen.

Voor de parkeervakken is er, net als de secundaire bestrating, gekozen voor een halfopen verharding. De parkeerplaatsen worden uitgevoerd in grasbetonstenen en zoveel mogelijk omzoomd met hagen en speels geplaatste bosschages.

Downloads